Health centre

Surrounded by the Deaconess Foundation's historic buildings, the new health centre will be located on Peter Bangs Vej in Frederiksberg, Denmark. The health centre will form an angle with balconies opening the centre up towards the atrium. The existing brick façades will make up the other two walls in the glass-covered atrium, which will filter the daylight and draw it far into the house.
 
The health centre will thereby be built alongside the existing brick buildings around the atrium, which will become the Deaconess Foundation’s new meeting place with a cafeteria, café, meeting rooms and space for exhibitions and larger events.
 
The atrium has been designed as an open, public space, while the healthcare specialties will be distributed around the atrium in the health centre and the existing brick buildings. The medical specialties consist of private general practitioners, psychologists and other healthcare specialties, exercise facilities, a Living Lab for the testing of welfare technology and much more.
 
Inspired by the core values of the Deaconess Foundation, the tree has been used as a metaphor for the health centre. Drawing inspiration from the tree, the health centre has been designed as a warm, friendly building that embraces people with many different needs, but who are brought together under one roof, under one treetop, that gathers the many functions and makes the Deaconess Foundation visible to the public.
 
Towards Peter Bangs Vej, the health centre’s upper floors will be enveloped by a light screen with a pixellated subject, reminiscent of the tree, and in materials that harmonise beautifully with the historical brick buildings. In the evening, the exterior will change character as the interior light penetrates the façade’s openings and illuminates the area around Peter Bangs Vej.