The Generation House

The Generation House (in Danish 'Generationernes Hus') is based on life and community. Here children, young people, adults and elderly people will live and co-exist. The building delivers on Aarhus Municipality’s vision of bringing together several generations under the same roof, and will be the first of its kind in Denmark.
 
With its countless functions and types of housing (young people, family, senior citizen, handicapped and assisted living), the Generation House will generate brand new opportunities for social communities across age and conditions of life. It has been designed and laid out to provide residents with the opportunity to meet, to take part in communal activities and to share each other’s resources: from function rooms at the top of the building to a harbour setting with sailing boats and kayaks, workshops, children’s playgrounds, home offices, a library, a mini zoo, a multi-functional space etc.
 
The Generation House will be a waterfront building, whose shape will be based on life in the waterfront district and whose colour will be influenced by the expanse of water, the neighbouring buildings and the features tucked away behind the façade. The interaction of three shades of colour on the façade will diminish the scale of the building and convey its social functions and multi-faceted residential composition. So, externally the building will come across as a single, unified structure with the community in the centre. This will be underpinned by the ground floor, which like an urban village green will open up the building towards the city, inviting in local life.
 
Internally, three courtyards will create visual connection across the building. One courtyard will be covered and serve as the building’s social generator in close interaction with the urban village green, encircled by all the major communal facilities. That means that all the major communities around the courtyard will be consolidated, inspired by the idea of encouraging encounters between the residents. Added to this is the fact that the building is based on principles of universal design: both inside and out, it will contain inclusive solutions that put all residents on the same footing, regardless of age and conditions of life.

The entire ground floor has been designed as an urban village green, drawing the city’s public life right into the building.
Torben Skovbjerg Larsen / Partner at AART architects