Aarhus Central Station

The winning proposal for the future Aarhus Central Station illustrates the options for preparing the station for the electrification of the Danish railway network. This electrification will place new demands on the existing buildings in terms of creating the necessary headroom for the future propulsion power construction. It also illustrates the options for adding a new track and improving the flow of people in and around the railway station.
 
High-density transport hub
Every year, more than 8 million passengers travel by train to and from Aarhus Central Station. Add to that the 10 million shoppers, who move through the station to and from the Bruuns Galleri shopping mall every year. That means that each day more than 50,000 passengers and shoppers flow through the station, making it one of the most highly concentrated transport hubs in Denmark.
 
This places huge demands on the development of the future station, where the priority will be people changing trains quickly, at the same time allowing the station to tell the story of Aarhus as an open, vibrant city. So the winning proposal shows how to open up the concourse on the platform side, creating a view back to the Bruuns Bro bridge. It also illustrates how the flow can define both the concourse and the shape of the bridge, thereby creating a new signature for the station.
 
Intense and inspirational
The ambition is to create an intense, inspirational transport hub, providing space for the flow and the feelings that are associated with one of the biggest railway stations in Denmark. The rounded corners and staircases are thus shaped by the flow of people, while the sunken bicycle parking spaces at Bruuns Bro and the large glass façades in the concourse will provide a view of the platforms and the city. The view will draw natural light right into the concourse, while relating to the feelings associated with travelling and returning home.
 
By prioritising flow over form, the winning proposal also provides room for development. Instead of pinning down the flow, it defines a setting for the railway station of tomorrow. It creates an overall concept, in which the concourse and Bruuns Bro will merge with the main building, the platforms and a possible new bus terminal in a single high-density transport hub. The architectural concept has enormous flexibility and provides plenty of options for both short- and long-term development.

A consistent use of the gate motif provides a clear correlation and a convincing visual opening as an entrance to the city. The concentration on people changing trains quickly also creates a logistic flow. Passengers will easily be able to find their way, either through the concourse or from Bruuns Bro to the platforms.
An excerpt from the jury’s report