Winning proposal for new health centre in Copenhagen

31.03.2014 / Together with Moe Consulting Engineers, we have won the competition for the Deaconess Foundation’s new health centre in Frederiksberg, Copenhagen. In June 2013, the Deaconess Foundation announced the competition for the new health centre, which will include private practitioners, psychologists and other healthcare specialties, fitness facilities and a Living Lab for testing welfare technology.
 
Five teams were appointed to participate in the competition and, after the second phase, a unanimous jury selected the winning proposal. In the winning proposal, we have linked the health centre with the historic brick buildings around a new atrium courtyard, which will become the Deaconess Foundation’s new venue, including a café, meeting rooms and space for events and exhibitions.
In this way, the atrium courtyard has been designed as a public space that opens the health centre internally, while the health specialties are distributed in the existing brick buildings and along the northern and eastern facade of the health centre.
 
“AART architects' proposal realises our dreams and expectations of an inviting, vibrant and unifying house", Mogens Madsen, Chairman of the jury and President of the Deaconess Foundation’s board, highlights.
 
Surrounded by the historic brick buildings, the new health centre is located along Peter Bangs Vej in Frederiksberg. Towards the road, the ground floor is transparent, while the upper floors are covered in a light metallic screen with a pixelated, tree-like motif inspired by the Deaconess Foundation’s caring and humane values.
 
Read more about the new health centre