AART architects selected to design Norwegian museum

01.02.2017 / In the 1800's, Bergen was the largest wooden city in Europe where wooden houses formed the setting for vibrant streets and squares. The historic urban environment can be relived at Gamle Bergen Museum (the Old Bergen Museum) which will now have a Danish touch. This is because, together with our great team from SLA and Norconsult as sub-consultants, we have won the project competition to unify and communicate the open-air museum’s narrative in a new visitor centre.
 
“The visitor centre not only takes shape after the old wooden houses. It also draws the historic urban environment into the foyer and frames the view to the open-air museum. It is introvert and extrovert at the same time. All with a focus on giving visitors a preview of the experience that awaits,” says Thomas Pedersen, head of AART architects' Norwegian department.
 
The visitor centre interprets the historical urban environment by appearing as three saddle roof houses in wood – connected and slightly offset at the same time. True to Bergen’s cultural heritage, the visitor centre adds a new dimension to the museum experience while creating an inner spatial correlation. This correlation is supported by a broad and centrally located stairway that invites visitors to sit as well as creating visual contact between the exhibition spaces across the floors.