Sygehus Vendsyssel

Den nye forbindelsesbygning og medicinske sengebygning til Sygehus Vendsyssel udnytter, hvordan arkitektoniske løsninger i form af rum, farver og lysindfald kan skabe bedre rammer for patienter, pårørende og ansatte. Det nye bygningsanlæg skaber således stimulerende og oplevelsesrige rum ved at udtrykke en varierende arkitektur med et stærkt nærvær, der giver en følelse af hjemlighed og intimitet og får patienter og pårørende til at føle sig trygge og respekterede.
 
Den harmoniske og afklarede tilbygning føjer sig smukt til det eksisterende Sygehus Vendsyssel, og det nye bygningsanlæg viderefører og forstærker det eksisterende bygningsanlægs kvaliteter ved retnings- og skalamæssigt at lade de nye og gamle bygninger interagere. Materialemæssigt afspejler tilbygningen de ældste rødstensbygninger, men tilføjer samtidig et nyt formsprog og en ny bearbejdning af materialerne.
 
Mellem de to karakterfulde bygningskroppe er udspændt en tværgående tagskive, der forener den nye og gamle arkitektur ved at fungere som forbindelsesbygning mellem den nye sengebygning og de eksisterende bygninger. Forbindelsesbygningen er disponeret som et åbent, dobbelthøjt rum med høje glaspartier, hvorved der skabes en tæt relation til de grønne udeområder mellem bygningerne.
 
Forbindelsesbygningen danner således ramme om et afslappet rum fyldt med nærvær, hvor tankerne ledes væk fra det traditionelt kliniske hospital, da patienterne kan nyde naturen og dagslyset. Den tværgående tagskive, der afskærmer mod syd-solen, understøtter desuden den rekreative dimension ved at øge forbindelsesbygningens bredde rent visuelt og gøre det muligt for patienterne at opholde sig i et overdækket udendørsområde.

Et smukt byggeri, i store enkle former, opført i gode og gedigne materialer, som afspejler stor materialesans. Den nye hovedindgang tager fint imod patienter og gæster, og vandrehallen er et lyst og behageligt rum, som giver sygehuset et imødekommende og menneskeligt ansigt, og bidrager til oplevelsen af ro, og nærhed til de grønne, omkringliggende arealer. Materialer og form samler det meget komplekse sygehusområde og slår nye toner an.
Begrundelse / Hjørring Kommunes Arkitekturpris